Cum se lipește tapetul pe gips-carton?
Toți care au decis să își îmbunătățească locuința sau să își renoveze mobilierul,cu siguranță au multe soluții din care să aleagă. Acest lucru se datorează nu numai numărului de opțiuni de design disponibile pentru diferite tipuri de camere, ci și varietății de materiale. Finisarea pereților – etapa principală, căci modul in care vor fi decorați, cât de bine se vor efectua toate lucrările, depinde de cât de confortabil va fi într-o cameră. Cel mai adesea, pentru a scurta perioada lucrărilor de reparații, se alege placa de gips-carton ca bază pentru pereți, care este ulterior decorată cu tapet. Tehnologia de stabilire a plăcilor de gips-carton, la fel ca tapetul, este foarte simplă. Cu toate acestea, merită să țineți cont de unele nuanțe, astfel încât rezultatul final să nu vă dezamăgească.
Poate tapetul să fie lipit de placa de gips-carton dintr-o dată?
Dacă ați ales tapet de hârtie ca principal material de finisare, îl puteți lipi imediat pe gips-carton. Această opțiune de tapet este încă una dintre cele mai populare, în ciuda apariției unui număr mare de tipuri de materiale de finisare, deoarece pânzele de hârtie sunt hipoalergenice, ecologice, ușor de lipit și au cel mai mare număr de opțiuni de design.
Pentru a se asigura că lipirea tapetului pe gips-carton nu provoacă probleme și întârzieri în data planificată de finalizare a renovării, trebuie să se asigure următoarele condiții în cameră:
- un regim de temperatură stabil – temperatura optimă va fi între 22-25 de grade;
- fără curenți de aer, care pot cauza deformarea materialelor sau dezlipirea suprafeței de pe substrat.
Este esențial să aveți la îndemână tot ceea ce vă trebuie. Cu alte cuvinte, este necesar nu numai să alegeți tapetul, ci și instrumentele care vă vor ajuta să îl lipiți mai repede și mai eficient. De exemplu, o spatulă specială este indispensabilă pentru alinierea țesăturii și pentru eliminarea eventualelor bule de aer dintre stratul decorativ și suport.
Pentru a vă asigura că suprafața decorativă poate fi lipită cât mai drept posibil, puteți folosi o nivelă cu bulă de aer pentru a marca peretele pe verticală.
Tapetul în sine poate fi ales prin consultarea catalogului oferit de magazinul online tapete.ro. Există o gamă imensă de opțiuni nu numai de hârtie, ci și orice alt tip de tapet care este popular astăzi.
Este necesar să amorsăm pereții înainte de a pune tapet?
Există o opinie conform căreia tapetul pe un perete din gips-carton poate fi lipit fără grund. Cu toate acestea, acest lucru poate cauza unor probleme atât în timpul procesului de lipire, cât și la finalizarea lucrării. Dezavantajele pot apărea în următoarele lucruri:
- modificări ale nuanței acoperirii decorative, în special acest lucru apare adesea dacă se selectează o nuanță mai deschisă de țesătură;
- Dificultăți la îndepărtarea stratului decorativ dacă doriți să schimbați designul peretelui;
- Dacă suprafața nu este perfect uniformă, toate aceste defecte vor fi vizibile după tapet, mai ales dacă este un tapet de hârtie subțire și nu un tapet de vinil suficient de dens;
- Formarea mucegaiului este posibilă dacă încăperea are un nivel constant de umiditate ridicat și o temperatură insuficient de confortabilă.
Având în vedere acești factori, nu trebuie să se renunțe la etapa de amorsare. Cu toate acestea, pentru a o realiza trebuie să:
- Curățați suprafața de praf și resturi cu o cârpă umedă sau cu un mop din microfibre;
- Așteptați până când pereții sunt uscați după curățare;
- Aplicați grundul – aceasta trebuie să se facă într-un strat uniform, de preferință de jos în sus.
După aplicarea grundului, faceți o pauză tehnică, adică lăsați soluția să se usuce complet. Timpul de întărire poate varia de la câteva ore la 2 zile, astfel încât trebuie respectat timpul specificat de producătorul soluției selectate.
Odată ce etapa de amorsare este finalizată, toate îmbinările trebuie să fie sigilate. În acest scop, se utilizează materiale precum banda adezivă tip plasă sau banda de hârtie.
Finalizarea etapei pregătitoare este chituirea peretelui. Chitul acrilic este cea mai bună alegere. Cu toate acestea, se poate alege un alt tip de chit dacă este mai potrivit pentru condițiile specifice ale unei anumite încăperi. La aplicarea chitului trebuie să se respecte următoarele condiții:
- Grosimea stratului – cât mai puțin posibil, până la 2 mm;
- Metoda de aplicare: Întinderea prin pensularea
- Nivelarea atentă a întregii suprafețe;
- Respectarea timpului de uscare specificați de producător.
După ce chitul s-a uscat complet, suprafața se șlefuiește. Dacă este necesar, se poate aplica un alt strat de grund pentru a asigura o aderență maximă între decor și substrat.
Cum lipiți tapet nețesut pe gips-carton?
O alternativă excelentă la tapetul din hârtie este tapetul nețesut. Astfel de acoperiri decorative sunt create pe bază de țesături nețesute, datorită cărora au o respirabilitate excelentă, densitate, durată lungă de viață. Acoperirile cu un design frumos proiectat pot fi alese din catalogul Lumea Tapetelor. Compania oferă produsele sale nu doar în București și toată România.
Secvența de bază pentru lipirea tapetului nețesut va fi aceeași cu cea descrisă mai sus. Adică, curățarea preliminară a suprafeței și amorsarea vor fi obligatorii. Dar în ceea ce privește chituirea, părerile sunt împărțite.
Acei maeștri care văd o oportunitate de a sări peste această etapă, o justifică prin faptul că tapetul nețesut este destul de dens, iar foile de gips-carton în sine sunt, de obicei, destul de uniforme.
În consecință, toate defectele minore vor fi nivelate, iar adânciturile mari nu ar trebui să fie a priori. Dar etapa de amorsare nu trebuie omisă sub nicio formă. Același lucru este valabil și pentru marcarea verticală, mai ales dacă optați pentru un strat decorativ într-o culoare bogată și strălucitoare, cu un model mural.
Principala diferență în tehnica de lipire este că adezivul este aplicat direct la baza peretelui, nu pe tapet. O pensulă sau o rolă largă este utilă pentru acest lucru. Este important să se respecte grosimea stratului de adeziv pentru a evita decolorarea țesăturii decorative principale, îngălbenirea acesteia dacă ați ales o bază albă.
Cum de lipit tapet de vinil pe gips-carton?
Tapetul de vinil este o variantă a materialului pe bază de PVC. Acestea au o densitate destul de mare, este un tapet greu cu o structură în două straturi. Având în vedere greutatea țesăturii, este necesar să alegeți un adeziv pentru tapet de vinil, pentru a adera la toți termenii soluției, declarați de producător, și regimul de temperatură. În caz contrar, un astfel de tapet poate cădea după lipire.
Lipirea tapetului foto pe gips-carton
Fototapetul atrage mulți oameni cu designul său decorativ. Datorită alegerii acestui material, este posibil să se proiecteze un panou interesant pe întregul perete. Este important să o lipiți foarte atent pentru a evita imperfecțiunile care vor reduce întregul efect estetic.